Imkeren met liefde voor de bijen

Bijen houden op een natuurlijke en duurzame manier behoren tot de kernwaarden van Bees&You. Dit doen we door liefdevol en respectvol met bijen om te gaan. ​Door invloeden van de mens zoals het verstedelijken, kappen van bossen, overdadig maaien van bermen, het gebruik van pesticiden,… hebben de bijen gebrek aan drachtgebieden. Daarbij komt nog eens dat bijen bedreigd zijn door parasieten, met name de varroamijt, afkomstig uit Azië. Het bestrijden van de varroamijt gebeurd op een natuurlijke biologische manier met behulp van roofmijten. De bijenkasten worden op een biologische voedingsbodem geplaatst voor roofmijten waar ook nestgelegenheden ingebouwd zijn voor solitaire bijen die samen met honingbijen in harmonie leven. De bijenkasten zijn gemaakt uit rode ceder, een duurzame en lichte houtsoort bestand tegen natuurlijk rotten, die extra beschermd worden door een laag lijnzaadolie. De bodem van de bijenkast is aangepast ten opzichte van de klassieke bodems om een optimale aanvliegroute te creëren. Honing wordt slechts in beperkte mate geoogst zodat de bijen voldoende over hebben om te overwinteren op eigen voeding en er geen vervangmiddel gegeven wordt.

Een bijenvolk adopteren in uw tuin

Bijen zijn essentieel voor een optimale bestuiving van jouw gewassen en zorgen voor een verhoogde oogst van groenten en fruit. Bijen in jouw tuin zijn intrigerend, nuttig en totaal ongevaarlijk indien hier op een verantwoorde manier mee wordt omgegaan. Bees&You komt graag bij jou langs, bekijkt jouw specifieke locatie en maakt graag een offerte op maat voor de installatie en onderhoud van 1 of meerdere bijenvolken in combinatie van een bijenhotel waarbij je zelf jouw gewenste hoeveelheid honing kan oogsten. Tijdens de imkeractiviteiten kun je indien gewenst in imkerpak actief mee helpen en krijg je nuttige weetjes over deze fascinerende wezens. We geven jou ook tips mee om jouw tuin bijenvriendelijker te maken en kunnen hier actief mee ondersteunen. Belangrijk is hier dat de imker steeds toegang heeft tot de bijenvolken.

Natuurlijke honing

Ben je op zoek naar duurzame honing uit natuurlijke imkerij waar bijen niet behandeld worden met organische zuren?

Meldpunt van bijen, hommels, wespennesten

In geval van overlast van bijen of vermoeden van een bijenzwerm of wespennest, kunt u hier een bericht nalaten. Wij nemen zo snel mogelijk contact op : ​ Een bijennest wordt zorgvuldig meegenomen en geschonken aan collega-imkers. Een wespennest of hommelnest wordt meegenomen en verplaatst ver van de bevolking waar het in bosrijk gebied zonder zorgen zich kan ontwikkelen. ​​We geloven niet in het verdelgen van wespennesten, ook zij vervullen hun rol in de natuur. ​In geval u zeker bent dat het een nest van de aziatische hoornaar betreft, gelieve dit te melden via : https://vespawatch.be/

Tips voor een bijenvriendelijke tuin

1. Kies Bijvriendelijke Planten

Selecteer bloemen en planten die veel nectar en pollen produceren, aangezien dit essentieel voedsel is voor bijen. Enkele goede opties zijn: 1.Lavendel: Aantrekkelijk voor bijen en ruikt heerlijk.
2.Zonnebloemen: Grote bloemen die bijen aantrekken.
3.Echinacea (zonnehoed): Mooi en voedzaam voor bijen.
4. Kruiden zoals tijm, salie en rozemarijn: Dubbel voordeel van kruiden voor jou en voedsel voor bijen.

2. Creëer Nestgelegenheid

Bijen hebben veilige plekken nodig om te nestelen. Je kunt dit op verschillende manieren doen:
1. Bijenkasten of insectenhotels: Beschikbaar in tuincentra of zelf te maken.
2. Blote grondplekken: Sommige bijen nestelen graag in de grond, dus laat wat grond onbedekt.
3. Houtblokken met gaatjes: Voor solitaire bijen om in te nestelen.

3. Vermijd Pesticiden

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin. Ze zijn schadelijk voor bijen en andere nuttige insecten. Overweeg biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke methoden om plagen te bestrijden:
1. Mengsels van water en zeep voor bladluizen.
2. Knoflook- en pepermuntolie afweermiddelen voor verschillende insecten.
3.Introduceer natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen.

4. Voorzie Water

Bijen hebben ook water nodig. Zorg voor een ondiepe waterbron:
Vogelbadje met steentjes: Zorg ervoor dat er steentjes of marbles in liggen zodat bijen kunnen landen zonder te verdrinken.
Kleine vijver: Een klein, ondiep vijvertje met enkele waterplanten kan bijen helpen om gehydrateerd te blijven.

De groene werkplek met  een uniek zicht